Louis Baseler uit Huijbergen

Huijbergen en omgeving. Wat maak ik er allemaal mee. Ik beschrijf hier mijn hobby, toerfietsen. Wat gebeurt er hier in Huijbergen en omgeving. Verder een beetje mijn kijk op de wereld vanuit Huijbergen. Huijbergen, mijn dorp op de Belgisch-Nederlandse grens: "The most interesting things in life exist at the boundary, both in the physical sense and metaphorically". Barry Lee.

maandag, oktober 30, 2006

Fort Ertbrand:

Fort Ertbrand vanuit Google.com.

Fort Ertbrand voor aanzicht.

Fort Ertbrand links.

Fort Ertbrand:

De oprichting van het Fort werd goedgekeurd met de wet van 30 maart 1906. Op 14 feb. 1907 werd het onteigeningsplan ten behoeve van het Fort goedgekeurd.
Totale oppervlakte van het Fort was 17 ha. Het Fort Ertbrand is op nog geen tien kilometer van Huijbergen af gelegen.
De Galgestraat diende als toegangsweg tot het Fort vanuit de baan Kapellen-Putte.
Het Fort werd gebouwd door de firma Bolsee uit Antwerpen. Er werd een aansluitingsspoor gelegd vanuit Stabroek naar Putte voor de aanvoer van bouwmaterialen uit de haven van Lillo.
De pantserkoepels werden gemaakt door de N.V. John Cockerill, te Seraing.
Het Fort heeft een trapeziumvorm waarvan de kleine basis het hoofdfront, de grote basis het keelfront en de zijden de zijfronten vormen. Er werd een 50 meter brede natte gracht voorzien.
De natte gracht van 50 meter breed.

Er waren vele 5,7cm- kanonnen op plaataffuit.
Een draaikoepel voor twee 15cm-kanonnen.
Twee draaikoepels voor 12cm-houwitser.
Vier draaikoepels voor een 7,5cm-kanon.

In augustus 1914 werd het Fort op effectieve oorlogssterkte gebracht (ong. 500 manschappen). Het Fort stond onder bevel van Kapitein-Kommandant Jean Vogels, geboren te Antwerpen.
Het garnizoen kreeg geen Duitser te zien.Toen Antwerpen bezet was werd liet de Kommandant het Fort evacueren. Eerst werd de bewapening onklaar gemaakt. Het garnizoen liet zich interneren in Nederland. De Kommandant Jean Vogels werd op 19 oktober 1923 benoemd tot Ere-Majoor.

De Duitsers hebben het Fort weer ingebruik genomen als onderdeel van de Duitse defensieve linie van 1917.

Na wereldoorlog I werd het Fort weer gemoderniseerd. Er kwamen overdrukkamers om het garnizoen te beschermen tegen gasaanvallen. Ook de bewapening werd aangepast.
Ook in wereldoorlog II werd het Fort op hoger bevel verlaten op 17 mei 1940.
Na de wereldoorlog II werd het Fort gebruikt door de Belgische Ontmijningsdienst voor het vernietigen van springstoffen, mijnen en munitie.
Het is nu een zeer gevaarlijk terrein, de toegang is verboden voor het gehele domein, en levert groot gevaar op. Het is nu prive bezit.

Fort met mijn mountainbike.

Het volgend Fort wat ik ga beschrijven is Fort Kapellen. Dit Fort mocht ik dankzij Danny van den Bussche ook van binnen bezichtigen! Ik kan nu al schrijven dat er zeer mooie fresco's uit wereldoorlog II te zien waren.

De Stelling van Antwerpen:

De bouw van Fort Ertbrand en Fort van Kapellen moet worden gezien als uitbouw van de Vesting Antwerpen tot Nationaal Reduit van Belgie. Je had de Vesting Antwerpen in ongeveer 1880. Door de snelle evolutie van de artillerie, door o.a. trekken en velden in de loop, getrokken geschut, werd de reikwijdte en juistheid vergroot. De eerste fortengordel lag toen te dicht bij de stad om die tegen bombardementen te beschermen.Er werd een Buitenlinie gebouwd in de jaren 1878- 1897.
Hieraan werkten meer dan 12000 mensen.
Er werden miljoenen m3 aarde verzet.
Ook werd er een spoorweg voorzien voor bouwmaterialen van meer dan 75km.
Zeven locomotieven vervingen de paarden die de wagons (600 stuks) moesten trekken.
Voor het werk op de werven beschikte men over 160 paarden met karren.
Er waren 25 stoompompen op de werven aanwezig.
Dit alles speelde zich af op nog geen 10km van mijn woonplaats Huijbergen!
Wat een verhaal!! Volgende week Fort Kapellen.

Free Counters
007counters.com
View My Stats