Louis Baseler uit Huijbergen

Huijbergen en omgeving. Wat maak ik er allemaal mee. Ik beschrijf hier mijn hobby, toerfietsen. Wat gebeurt er hier in Huijbergen en omgeving. Verder een beetje mijn kijk op de wereld vanuit Huijbergen. Huijbergen, mijn dorp op de Belgisch-Nederlandse grens: "The most interesting things in life exist at the boundary, both in the physical sense and metaphorically". Barry Lee.

vrijdag, februari 02, 2007

Groene energie?--> Honger!

Prijs van maïs piekt op wereldmarkt:

De prijs van maïs heeft op de wereldmarkt het hoogste niveau in tien jaar tijd bereikt. Dat meldt het Nederlandse persagentschap ANP. Slinkende stockvoorraden in de VS en een grote vraag uit China hebben de prijs van termijncontracten in tien jaar tijd verdubbeld in waarde. Afgelopen vrijdag kostte een termijncontract meer dan vier dollar per eenheid. De prijs klom verder toen de oogstvooruitzichten voor het komende seizoen neerwaarts werden bijgesteld.

Met veertig procent van de mondiale productie hebben de VS de sleutel van de wereldmarktprijs voor maïs in handen. Van die oogst gaat tegenwoordig twintig procent naar de productie van bio-ethanol. In het jaar 2000 was dat nog maar zes procent. De verwachting is dat in de toekomst een nog groter productievolume voor de vervaardiging van biobrandstoffen zal gereserveerd worden.

Zes jaar geleden waren er in de VS 54 fabrieken die samen 7,6 miljard liter bio-ethanol produceerden. Momenteel zijn dat ongeveer honderd fabrieken die samen ruim 19 miljard liter produceren. Er zijn nog nieuwe fabrieken in aanbouw. In andere landen leidt de stijgende maïsprijs tot spanningen. In Mexico zijn tortilla’s zo duur geworden dat de lagere sociale klassen dit nationale gerecht niet langer kunnen betalen. Eind deze maand staan in het Midden-Amerikaanse land massaprotesten gepland tegen de hoge prijs voor maïs.

Free Counters
007counters.com
View My Stats