Kembang Kuning:
Tijdens mijn vakantie in Surabaya ga ik graag naar het Ereveld Kembang Kuning. Het Ereveld wordt ook het marine-Ereveld genoemd.
Hier is ook het graf van de onbekende zeeman. Het is een erg mooi Ereveld. Surabaya ligt helaas buiten de toeristische route.
In Malang komen wel heel veel toeristen. Vanuit Malang is het Ereveld ongeveer 1,5 rijden. Nu helaas veel langer i.v.m. de modderstroom in Porong, Sidoarjo. Het Ereveld is echt een bezoek waard.
Ereveld Kembang Kuning:
Op ereveld Kembang Kuning in Surabaya zijn burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java begraven, alsmede militairen van de Koninklijke Landmacht, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en de Koninklijke Marine. In totaal liggen hier meer dan 5.000 slachtoffers begraven.
Kembang Kuning wordt ook wel het marine-ereveld genoemd. Dit is niet zo vreemd, want de centrale plaats op dit ereveld wordt ingenomen door het Karel Doorman-monument. Dit monument herinnert aan de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Daarbij ging schout-bij-nacht Karel Doorman met zijn geallieerde eskader ten onder. Het betekende het einde van een heroïsche poging de Japanners de doorgang naar Java te beletten. Van de slachtoffers die vielen bij deze slag, werd slecht een enkeling hier begraven. 915 marinemannen vonden een zeemansgraf. Hun namen staan op 15 bronzen platen op de achterzijde van het monument en zijn ook terug te vinden in de Gedenkboeken van de Oorlogsgravenstichting.
Graf van de onbekende zeeman.
<< Home