Louis Baseler uit Huijbergen

Huijbergen en omgeving. Wat maak ik er allemaal mee. Ik beschrijf hier mijn hobby, toerfietsen. Wat gebeurt er hier in Huijbergen en omgeving. Verder een beetje mijn kijk op de wereld vanuit Huijbergen. Huijbergen, mijn dorp op de Belgisch-Nederlandse grens: "The most interesting things in life exist at the boundary, both in the physical sense and metaphorically". Barry Lee.

donderdag, november 29, 2007

KRI Hasanuddin schiet met precisie:

VLISSINGEN - Smokkelaars en piraten schiet de KRI Hasanuddin voortaan met precisie uit de weg. De lanceerinrichtingen voor Exocet-raketten zijn gisteren tijdens een proefvaart ingeregeld. Nog een paar testen en de Schelde kan het tweede korvet afleveren aan de Indonesische marine.

Een mijl of twintig uit de kust bij Domburg begint de proef. De zee is kalm, de wind matig, het zicht slecht: een mijl of drie. De twee dieselmotoren van de
KRI Hasanuddin draaien op volle kracht als het roer in één keer omgaat. Vervaarlijk begint het korvet - bijna 91 meter lang en ruim 13 meter breed - te kantelen. Bijna 10 graden roll (slagzij) geven de digitale meters aan. Op de openbare weg zou oom agent subiet het rijbewijs invorderen. Nu vraagt slechts een loods van een aankomende tanker tekst en uitleg. "We maken een proefvaart met een marineschip", verklaart commandant Simon van der Sluijs van de Nederlandse Marine. "Als je stuurboord aanhoudt, hebben we ruimte genoeg." Een kort 'ok' en 'een goede proefvaart' is het sein om even later opnieuw vol gas te geven en het roer nu naar stuurboord om te gooien. Een dek lager kijken technici gespannen naar verschillende computerschermen. Meetresultaten van sensoren stromen binnen.

Ondertussen houdt Ben Angel, projectmanager van Schelde Marinebouw, op de brug alle meters nauwlettend in de gaten. Het is zeker zijn dertigste proefvaart, schat hij. En de laatste voor hij volgend jaar met pensioen gaat. "Onderzocht wordt of de lanceerinrichtingen van de Exocet-raketten op het dek afwijkingen hebben. Als dat zo is, worden die ingevoerd in de software. Die houdt daar dan met het afvuren rekening mee."

Na een aantal herhalingen weten de technici genoeg. "Wie zeeziek is, spuugt nu alle kleuren van de regenboog", grapt Angel. Geschoten wordt er niet. De werking van de launchers en het Oto Melara boordkanon zijn vorige week al getest. Bij Den Helder in de schietzone van de Nederlandse marine. De komende dagen volgen nog een aantal tests voordat de KRI Hasanuddin in november officieel aan Indonesische marine wordt overgedragen. De commandant verheugt zich er op. "Het is een eer dat ik op dit schip mag varen."



KRI Hasanuddin, Selamat Jalan!!

Free Counters
007counters.com
View My Stats