Louis Baseler uit Huijbergen

Huijbergen en omgeving. Wat maak ik er allemaal mee. Ik beschrijf hier mijn hobby, toerfietsen. Wat gebeurt er hier in Huijbergen en omgeving. Verder een beetje mijn kijk op de wereld vanuit Huijbergen. Huijbergen, mijn dorp op de Belgisch-Nederlandse grens: "The most interesting things in life exist at the boundary, both in the physical sense and metaphorically". Barry Lee.

zaterdag, oktober 07, 2006

De modder stroomt onophoudelijk op Java.

De modder stroomt onophoudelijk op Java.

Ook BNdeStem besteed aandacht aan de Sidoarjo Mudflow:

Van onze correspondent Esther de Jong

Zaterdag 7 oktober 2006 - JAKARTA – Hele dorpen, fabrieken en kilometers lange rijstplantages op Oost-Java zijn inmiddels bedolven onder een stinkende laag bruine modder.
Het getroffen gebied bij Soerabaja is langzaam maar zeker veranderd in een rampgebied. Twaalfduizend mensen zijn geëvacueerd.
De warme blubber stroomt sinds eind mei uit een breuk bij een boorschacht in een rijstveld. Het ontstaan van de breuk is in Indonesië onderwerp van heftige discussies.
Onafhankelijke geologen zijn ervan overtuigd dat de breuk is ontstaan door een boorfout van het gasbedrijf Lapindo Brantas, die daar op dat moment aan het werk was. Zij zouden een reservoir van water, gas en modder hebben geraakt en vervolgens niet hebben gezorgd voor het zorgvuldig dichten van de breuk.
Geoloog Bambang Istadi, werkzaam voor gasbedrijf Lapindo, denkt niet aan slechts één, maar aan meerdere oorzaken voor de ondergrondse modderuitbarsting.
„Het zou een gevolg kunnen zijn van het boren naar gas door Lapindo, maar het kan net zo goed liggen aan de aardbeving bij Yogyakarta van 27 mei. Indonesië ligt op een aantal instabiele geologische platen; door verschuivingen en de kracht van de aardbeving heeft de vulkanische modderuitbarsting plaats kunnen vinden.“
Wat de oorzaak ook is, de modder blijft onophoudelijk stromen. Schattingen gaan uit naar 126.000 kuub per dag, oftewel de inhoud van vijftig olympische zwembaden. De modder wordt opgevangen in een bassin, dat wordt afgesloten door dijken. Vanuit dat bassin wordt de modder via pijpen naar de rivier de Porong getransporteerd, vanwaar het uiteindelijk in de Javazee beland.
Milieuorganisaties maken zich ernstig zorgen over de gang van zaken. Nur Hidayati van Greenpeace Zuidoost-Azie denkt dat het dumpen van de modder in zee een nog grotere ramp teweeg kan brengen.

Uit: BndeStem van 7 okt. 2006. (Bedankt!).

Free Counters
007counters.com
View My Stats