Bezorgdheid over stijgende voedingsprijzen breidt uit
Het gebruik van landbouwgewassen voor de productie van biobrandstoffen doet de prijzen van voedingswaren stijgen. Ook topmensen uit industriële sectoren plaatsen kanttekeningen bij de opkomst van alternatieve energie op basis van granen en oliën. "Voeding moet de absolute prioriteit blijven", zegt Gregory Page, de nieuwe topman van Cargill, in De Tijd. En in België voelt ook koekjesfabrikant Lotus de druk. "De prijsstijging is niet houdbaar", zegt operationeel directeur Jan Vander Stichele in De Morgen.
De eerste gevolgen van de hype rond biobrandstoffen zijn al goed zichtbaar, zelfs nu de sector nog in een aanvangsfase verkeert. Nu al stijgen de prijzen voor granen en alle eetbare oliën zoals palmolie, koolzaadolie en zonnebloemolie pijlsnel. Palmolie is bijvoorbeeld sinds begin dit jaar 50 procent duurder geworden. Tarwe is in de loop van 2006 in prijs verdubbeld. Maïs steeg met 50 procent. Uiteraard zijn de prijsstijgingen deels te wijten aan een grotere vraag uit China en India, maar de aanwending van die landbouwproducten voor biobrandstof blijft de grootse oorzaak.
Ook topmensen uit de industrie, zoals Page, werpen vragen op. "De wereld voorzien van voedsel met het huidige landbouwareaal is al een hele uitdaging, zeker met de dreigende klimaatverandering", zegt Page. Opvallend: Cargill investeerde zelf wereldwijd al voor 1 miljard dollar in fabrieken voor biobrandstof. Ook achter de bio-ethanolfabriek Bioro in Gent is de groep de drijvende kracht. Toch blijft Page voorzichtig en zal hij indien nodig kiezen voor voeding. "We zijn met biobrandstof begonnen aan iets waarvan we de gevolgen moeilijk kunnen inschatten", geeft Page toe.
<< Home