Louis Baseler uit Huijbergen

Huijbergen en omgeving. Wat maak ik er allemaal mee. Ik beschrijf hier mijn hobby, toerfietsen. Wat gebeurt er hier in Huijbergen en omgeving. Verder een beetje mijn kijk op de wereld vanuit Huijbergen. Huijbergen, mijn dorp op de Belgisch-Nederlandse grens: "The most interesting things in life exist at the boundary, both in the physical sense and metaphorically". Barry Lee.

maandag, september 03, 2007

Voedselcrisis?

2008 jaar van voedselcrisis:

Op de grondstofmarkten blijven de prijzen voor landbouwproducten maar stijgen. De tarweprijs bereikte aan beide kanten van de Atlantische Oceaan nieuwe recordniveaus. Vanmorgen in Azië werd tarwe nogmaals duurder.
De nieuwe golf van prijsstijgingen is het gevolg van de vrees dat Rusland de tarwe-export aan banden gaat leggen, kwestie van de eigen bevoorrading veilig te stellen. Landen als India zijn grote importeurs van Russische tarwe. Een tweede factor is de aanhoudende droogte op het zuidelijk halfrond, waardoor de oogsten kleiner uitvallen. In Australië zal de tarwe-oogst bijvoorbeeld aanzienlijk lager uitvallen dan de 22,50 miljoen ton van vorig jaar. Volgens handelaar Gavin Maguire van Iowa Grain zijn verdere prijsstijgingen voor tarwe onvermijdelijk wanneer er niet snel regen gaat vallen in Australië. Maguire sluit niet uit dat de Australische tarweproductie maar de helft zal zijn van die van vorig jaar. In Chicago bereikte de tarweprijs op de CBOT gisteren een nieuw recordniveau. In de futureshandel steeg de prijs voor het decembercontract met de op dagbasis maximaal toegelaten limiet van 30 dollarcent. Toby Gorey, grondstoffenspecialist bij Commonwealth Bank of Australia, is van mening dat er een groot stuk speculatie in de tarweprijs is geslopen. "Niemand wil verkopen, uit vrees dat de prijs een uur later nog hoger zal staan." Volgens Gorey valt onmogelijk te voorspellen waar en wanneer de speculatiegolf gaat stilvallen. Volgens Tony Smith van Plum Grove Commodity Trading Solutions is er op de markt van heuse kooppaniek sprake. Kopers zijn momenteel bereid om eender welke prijs te betalen. Tarwe is overigens geen alleenstaand geval, want ook andere landbouwproducten worden alsmaar duurder. Boeren gaan immers op zoek naar alternatieven voor de voeding van hun dieren. Een eerste gevolg kan een inflatoire opstoot zijn. De kerninflatie wordt weliswaar berekend zonder rekening te houden met de volatiele voedings- en energieprijzen, maar hoge voedingsprijzen zullen hoe dan ook het leven duurder maken. Het Duitse Oil World waarschuwt echter voor een wereldwijde voedingscrisis tenzij er beperkende maatregelen komen wat betreft de consumptie van landbouwproducten. De komst van regen in een aantal regio's zou uiteindelijk nog een deel van de oogst kunnen redden, maar voorlopig willen de weergoden niet meewerken.



Free Counters
007counters.com
View My Stats