Louis Baseler uit Huijbergen

Huijbergen en omgeving. Wat maak ik er allemaal mee. Ik beschrijf hier mijn hobby, toerfietsen. Wat gebeurt er hier in Huijbergen en omgeving. Verder een beetje mijn kijk op de wereld vanuit Huijbergen. Huijbergen, mijn dorp op de Belgisch-Nederlandse grens: "The most interesting things in life exist at the boundary, both in the physical sense and metaphorically". Barry Lee.

woensdag, augustus 30, 2006

Eindelijk, de rest van de wereld wordt ook wakker!!

Milieuramp op Java door Jan Lepeltak.

SURABAYA, woensdag: Al maandenlang gaat een dichtbevolkt gebied nabij het Oost-Javaanse Surabaya gebukt onder een steeds omvangrijkere milieuramp. Duizenden mensen zijn al van huis en haard verdreven door een enorme giftige modderstroom die is veroorzaakt door gasboringen. Sinds mei stroomt dagelijks meer dan 50.000 kubieke meter aan giftige, hete modder de weilanden in van het Porong-gebied vlak bij Surabaya. De oprukkende modder leidde gisteren tot enorme chaos op een drukke tolweg naar Surabaya. Het probleem ontstond nadat een groot Indonesisch exploitatiebedrijf in mei gasboringen uitvoerde in het Porong-gebied. Alle pogingen van het verantwoordelijke bedrijf, Lapindo Brantas, om de modderstroom een halt toe te roepen zijn tot nu toe mislukt.
Het zogenoemde ’moddermeer’ heeft al een gebied bedekt van 235 hectare. Aangezien het regen seizoen in Indonesië over dertig dagen begint, is een dodelijke dijkdoorbraak slechts een kwestie van tijd. Ondertussen zijn al achtduizend mensen gevlucht en dat aantal zal nog fors toenemen. Gasbellen in de modder leiden continu tot levensgevaarlijke explosies, waardoor al enkele zwaargewonden zijn gevallen.
Ellende:
De Nederlandse ondernemer Watse Tigchelaar was geschokt toen hij de omstandigheden in Porong waarnam: „Dit is een ramp van onbeschrijfbare proporties. En de lokale bevolking is werkelijk alles kwijt. Hulp is er niet. De mensen staan moederziel alleen in al deze ellende.”
• Een Javaan vist met een lange stok naar bezittingen die door modder zijn meegesleurd.
Nabij Surabaya hebben ondoordachte gasboringen tot een milieuramp geleid. Inwoners van het dorpje Renokenongo vochten letterlijk om het behoud van hun akkers toen ze slaags raakten met bewoners uit de dorpen Besuki en Jatirejo die een dijkdoorbraak wilden forceren om de giftige modder weg te laten stromen. Met het regenseizoen op komst zullen mogelijk nog vijf dorpen in het gebied verzwolgen worden.
De Indonesische regering heeft hulpgelden gereserveerd maar de stroperige bureaucratie bemoeilijkt de distributie hiervan. „De Indonesische president bracht zelf honderdduizend dollar in cash mee om diens eigen ambtelijke belemmeringen te omzeilen toen hij begin augustus Sidoarjo bezocht”, aldus een verslaggever van de krant Jakarta Post . Lapindo Brantas heeft al 70 miljoen apart gezet voor bestrijding van de milieuramp. Het gasexploitatiebedrijf, eigendom van de steenrijke minister van Volksgezondheid Aburizal Bakrie, wil niet erkennen dat de giftige modder afkomstig is uit zijn boorputten. Wel heeft elke getroffen bewoner driehonderdduizend roepia (28 euro) gekregen als compensatie voor het overstromen van hun huis. Uit: de Telegraaf.

Free Counters
007counters.com
View My Stats