Louis Baseler uit Huijbergen

Huijbergen en omgeving. Wat maak ik er allemaal mee. Ik beschrijf hier mijn hobby, toerfietsen. Wat gebeurt er hier in Huijbergen en omgeving. Verder een beetje mijn kijk op de wereld vanuit Huijbergen. Huijbergen, mijn dorp op de Belgisch-Nederlandse grens: "The most interesting things in life exist at the boundary, both in the physical sense and metaphorically". Barry Lee.

woensdag, september 19, 2007

Mijn vader in BndeStem:

Rechts mijn vader.

'Veteranencentrum bikkelhard nodig'

door onze correspondent Wil de Jong
Woensdag 19 september 2007 - OSSENDRECHT - "Maak van je hart geen moordkuil. Vertel wat je hebt meegemaakt als oorlogsveteraan.
Ton Mensies (links) en Louis Baseler, oprichters van het Veteranen Ontmoetingscentrum: 'Ook militairen die in Irak of Afghanistan hebben gediend, moeten hier hun verhaal kwijt kunnen.'
Dat is de boodschap van Ton Mensies (79) uit Hoogerheide en Louis Baseler (82) uit Huijbergen. Samen met nog enkele andere oorlogsveteranen hebben ze het Veteranen Ontmoetingscentrum opgericht. Deze ontmoetingsplaats is gevestigd in een ruimte van restaurant De Blauwe Pauw op de volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen in Ossendrecht. Volgende week donderdagavond is het centrum voor de eerste keer geopend.

Baseler loopt al heel lang met het plan voor een ontmoetingsplaats rond. "Wij als oud Indiëstrijders kunnen ons verhaal niet kwijt. Je ervaringen vertellen aan mensen die niet hebben meegemaakt wat wij hebben meegemaakt, gaat niet. Want ze kunnen niet begrijpen wat ons daar is overkomen."

"Veel veteranen hebben na hun uitzending last van een posttraumatisch stresssyndroom", vervolgt hij. "En dat komt omdat ze hun ervaringen niet met een ander kunnen delen. Daarom is een ontmoetingscentrum bikkelhard nodig."

Hij voegt er aan toe dat het centrum zowel voor jonge als oude veteranen de deuren opent. "Ook militairen die in Irak of Afghanistan hebben gediend, moeten hier hun verhaal kwijt kunnen."

Volgens Mensies zijn dit soort ontmoetingcentra in opkomst. "In Nederland zijn er nu 25 van, maar in deze regio zit er nog niets."

Het idee ontstond tijdens de Veteranendag in het gemeentehuis van Woensdrecht, op 29 juni van dit jaar. Baseler: "Ik legde mijn plannen op tafel en het idee werd gelijk opgepakt door Ton Mensies, Cees van de Pluijm en René Heinrichs, allemaal veteranen."

Het Veteranen Ontmoetingscentrum is alleen bedoeld voor veteranen die in het bezit zijn van een veteranenpas, dat aangeeft dat mensen namens het Nederlandse leger zijn uitgezonden naar het buitenland. Baseler en Mensies hopen dat veel jonge veteranen op bezoek komen. "Het is enorm belangrijk dat ze kunnen praten over wat ze in het buitenland hebben meegemaakt. We willen niet dat ze net als wij hun verhaal niet kwijt kunnen", aldus Mensies. "We hebben in het buitenland een aantal bittere ervaringen opgedaan en we weten dat dat ook geldt voor militairen die de laatste jaren zijn uitgezonden."

Free Counters
007counters.com
View My Stats