Goed graanjaar.
Goed graanjaar zet de prijzen onder druk:
(uit de Telegraaf).
Zie hier ook mijn blog over my Inspection of the La moselle wheat fields in Wasserbillig (confidential)
BRUSSEL – De Europese graanoogst zal dit jaar naar verwachting fors hoger uitpakken. Volgens schattingen van de Europese Commissie wordt er 16% meer binnen gehaald dan vorig jaar. Afgezet tegen het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar rolt een stevige plus (9%) uit de bus. Graantelers volgen de dalende prijzen met argusogen en vinden dat er te veel paniek is gezaaid over stijgende grondstofkosten.
„We zijn nu halverwege de oogst, maar iedereen kent de positieve prognoses en daardoor staan de prijzen behoorlijk onder druk”, aldus Jaap Haanstra, akkerbouwvoorman van boerenorganisatie LTO Nederland. „We zaten vorig jaar aan de 200 euro voor een ton tarwe, nu komen we met moeite aan de 160.” Hij vindt dat de afnemers van granen – zoals de voedingsindustrie – ’gebruik’ gemaakt hebben van de situatie, door een overdreven beeld te schetsen van de tekorten. „Iedereen die grondstoffen verwerkt, heeft goed garen gesponnen bij de situatie, door hogere inkoopkosten door te berekenen dan nodig was.”
Brussel verwacht een graanoogst van 301 miljoen ton, 43 miljoen ton meer dan in 2007. „Zelf hebben we in de EU grofweg 270 miljoen ton nodig; 70 miljoen ton voor menselijke consumptie en 200 miljoen ton voor diervoer, industriële toepassingen en zaaizaad”, weet Haanstra. „We houden dus ruim 30 miljoen ton over, om te exporteren en de pakhuizen te vullen. Van een voedselcrisis is in Europa geen sprake.”
Door het betere weer (minder droogte dan in 2007) ligt de verwachte graanopbrengst per hectare ruim 11% hoger, waarbij er tussen de EU-landen sprake is van grote verschillen. Nederland presteert met een stijging van bijna 15% per hectare voor tarwe (het belangrijkste graan) bovengemiddeld, maar de indrukwekkendste prestatie wordt geleverd door de landen die vorig jaar zwaar achterbleven. Zo laten de oogstprognoses voor Bulgarije en Roemenië (tarwe) een sprong van respectievelijk 56 en 76% zien ten opzichte van 2007. Ook loopt de situatie per gewas sterk uiteen.
Graantelers vinden dat er te veel paniek is gezaaid
over stijgende grondstofkosten.
De boeren produceren niet alleen meer per hectare, ze bebouwen dit jaar ook een groter deel van hun grond. Dat heeft alles te maken met de verplichte braaklegging, die voor dit seizoen voor het eerst in vijftien jaar niet meer bestaat. Om voor inkomenssteun in aanmerking te komen, moesten de boeren in de EU lange tijd 10% van hun grond ongebruikt laten om overproductie tegen te gaan. Nadat de slechte oogsten van 2006 en 2007 werd besloten deze regeling af te schaffen. Naar verwachting is er dit jaar in de EU 5% meer grond ingezet voor de graanproductie als vorig jaar.
<< Home